Societatea Literar Științifică “Tinerimea Română“ (1877-1948)

  • Mircea Botiș
  • Radu Botiș
Keywords: recenzie, Societatea Literar Științifică, Tinerimea Română, 1877-1948

Abstract

Apărută la Editura Premier din Ploiești în anul 2013, cartea Societatea Literar Științifică ,,Tinerimea Română” (1877-1948) scoate la lumină cele mai importante și pline de substanță activități ale societății numite. Bazată pe un complex material bibliografic, fiind prima sinteză despre această societate, lucrarea face o prezentare de început a scopului acesteia care și-a găsit întinderea până la Ulmenii Maramureşului. Cel mai de seamă reprezentant de aici a fost Florian Ulmeanu, pe atunci student la medicină, apoi doctor docent și, mai apoi, promotorul medicinii sportive moderne, cu teza de doctorat în acest domeniu, apreciată cu calificativul très honorable, primind şi premiul Boullard din partea Academiei de Medicină a Franţei. De asemenea, fondator al Societăţii de Medicina Culturii Fizice şi membru în Comitetul de redacţie al revistei „Buletinul Societăţii Medicale de Educaţie Fizică” și, mai apoi, membru post-mortem al Academiei de Ştiinţe Medicale din România. Este întemeietorul societății culturale „Tinerimea din Ulmeni” (1923-1939) care, prin activitatea bogată şi diversificată pe care a desfăşurat-o, a înscris o pagină luminoasă în trecutul mişcării de emancipare culturală, social-economică şi sportivă a satelor de pe Valea Someşului, din raza de acţiune a societăţii făcând parte 15 localități: Ulmeni, Tohat, Chelinţa, Ţicău, Arduzel, Mânău, Someş-Uileac, Sălsig, Gârdani, Asuaju de Sus, Asuaju de Jos, Ariniş, Vicea, Băseşti şi Benesat. Din aceeași instituție a făcut parte și Emil Gavriş, marele interpret, compozitor și dirijor, violonist de seamă, de obârşie din Chelinţa, licențiat în drept al Universității „Regele al Carol II-lea” din Cernăuți.

Published
2016-10-20
How to Cite
Botiș, M., & Botiș, R. (2016). Societatea Literar Științifică “Tinerimea Română“ (1877-1948). The Annals of "Dunarea De Jos" University of Galati. Fascicle XIX, History, 15, 193-194. Retrieved from https://www.gup.ugal.ro/ugaljournals/index.php/history/article/view/1051
Section
RECENZII

Most read articles by the same author(s)

Obs.: This plugin requires at least one statistics/report plugin to be enabled. If your statistics plugins provide more than one metric then please also select a main metric on the admin's site settings page and/or on the journal manager's settings pages.