Theodor Mommsen. Eine Biographie

  • Vasile Lica “Dunarea de Jos“ University of Galati
Keywords: istoriografie, Roma Antica, monografie

Abstract

S-a spus, pe bună dreptate, că istoriografia Romei antice se împarte în două părti: înainte de Mommsen si după Mommsen. Este posibilă, în atari circumstante, redactarea unei monografii despre cel mai mare istoric al Antichitătii, despre cel mai ilustru romanist si epigrafist, ca să ne limităm la mentionarea doar a acestor trei domenii, în care Theodor Mommsen l-a întruchipat si pe rege, dar si pe salahor ? Întrebarea este legitimă, pentru că încercările de pînă acum n-au satisfăcut în totalitate, fie prin tratarea unui anumit aspect si ignorarea altora, fie datorită inaccesibilităâii tuturor arhivelor, unde se găsesc fonduri Mommsen. A relua o asemenea încercare, acolo unde chiar si Heuss si Wickert nu au împlinit toate asteptările, nu era deloc încurajator si, tocmai de aceea, pînă acum, nu pot fi notate, în afara acestora, decît contributii de genul celor, e. g., ale lui K. Christ ori A. Demandt. O asemenea misiune a fost asumată de tînărul istoric de la Universitatea din Mannheim, Stefan Rebenich, devenit, de curînd, Professor für Alte Geschichte la Bielefeld. Putini istorici ar fi mai calificati ca Rebenich să redacteze o asemenea monografie, care presupune întrunirea competentelor atît ale unui istoric al Antichitătii, dar si a unui specialist de fortă în domeniul istoriei stiintei. Ori R. însumează, în modul cel mai fericit, ambele competente.

Published
2003-12-04
How to Cite
Lica, V. (2003). Theodor Mommsen. Eine Biographie. The Annals of "Dunarea De Jos" University of Galati. Fascicle XIX, History, 2, 206-221. Retrieved from https://www.gup.ugal.ro/ugaljournals/index.php/history/article/view/981
Section
RECENZII

Most read articles by the same author(s)

Obs.: This plugin requires at least one statistics/report plugin to be enabled. If your statistics plugins provide more than one metric then please also select a main metric on the admin's site settings page and/or on the journal manager's settings pages.