Cinstirea Sfântului Grigorie Palama în Ţările Române. Isihasmul pe pământ românesc

  • † Casian Crăciun Dunarea de Jos University of Galati

Abstract

Sfântul Grigorie Palama ne cheamă pe toţi ortodocşii, şi nu numai, la o însemnată mărturie a lucrării sale sfi nte în Biserică, atât ca sfânt luminător şi învăţător în dobândirea bucuriei de a trăi în Hristos, cât şi ca ,,icoană“ strălucitoare în inimile noastre, la împlinirea a 650 de ani de la mutarea sa la Altarul ceresc.
Mai întâi, se cuvine a ne bucura de oportunitatea cadrului istoric, geografi c şi duhovnicesc al patriei sale pământeşti, începând cu Cetatea cea Mare, Constantinopolul, continuând cu Athosul, apoi cu Tesalonicul slujirii arhiereşti şi, nu în ultimul rând, cu Veria - ,,patria“ experienţelor mistice de negrăit, dar luminoase, în peşterile întunecoase din apropierea Mănăstirii ,,Sfântului Ioan Botezătorul“, unde a vieţuit cinci ani, decisivi pentru aducerea ,,luminii“ care i-a luminat, realmente, întunericul din inimă, atunci când Îl căuta pe Hristos Domnul în viul vieţii sale pământeşti.

Published
2009-07-20
How to Cite
Crăciun, † C. (2009). Cinstirea Sfântului Grigorie Palama în Ţările Române. Isihasmul pe pământ românesc. Teologie și Educație La "Dunărea De Jos", 8, 7-18. Retrieved from https://www.gup.ugal.ro/ugaljournals/index.php/teologie/article/view/4568
Section
Articles

Most read articles by the same author(s)

Obs.: This plugin requires at least one statistics/report plugin to be enabled. If your statistics plugins provide more than one metric then please also select a main metric on the admin's site settings page and/or on the journal manager's settings pages.