Comuniunea primordială în viziunea Sfinţilor Trei Ierarhi - un model pentru dialogul dintre oameni şi religii

  • Nicolae Achimescu

Abstract

Dincolo de multe alte aspecte bogate în semnificaţii, teologia celor trei mari „luceferi“ ai ortodoxiei, Sfinţii Vasile cel Mare, Grigorie de Nazianz şi Ioan Gură de Aur, a rămas în istorie ca o teologie a comuniunii omului cu Dumnezeu şi cu semenii. Conceptul lor despre ceea ce se cheamă „Biserica primordială“, ca o comuniune a tuturor oamenilor cu Dumnezeu şi întreolaltă, subliniază, în fapt, modul în care trebuie priviţi ceilalţi oameni, indiferent de credinţa sau convingerile lor, relaţia care trebuie să existe între „eu“ şi „tu“ în planul existenţei umane în general şi din perspectiva izvorului ei unic, care este Dumnezeu, Creatorul şi Părintele tuturor. E vorba de un reper şi un model care corespund înseşi vocaţiei umanităţii şi creaţiei în general, respectiv, revenirii şi rămânerii în acea comuniune primordială, imprimată de Creator încă de la început.

Published
2007-07-21
How to Cite
Achimescu, N. (2007). Comuniunea primordială în viziunea Sfinţilor Trei Ierarhi - un model pentru dialogul dintre oameni şi religii. Teologie și Educație La "Dunărea De Jos", 6, 114-126. Retrieved from https://www.gup.ugal.ro/ugaljournals/index.php/teologie/article/view/4616
Section
Articles

Most read articles by the same author(s)

Obs.: This plugin requires at least one statistics/report plugin to be enabled. If your statistics plugins provide more than one metric then please also select a main metric on the admin's site settings page and/or on the journal manager's settings pages.