Creştinism şi islam. Iniţiative bizantine şi latine în Evul Mediu

  • Emanoil Băbuş

Abstract

De-a lungul Evului Mediu, atitudinea faţă de religie atât în Occident, cât şi în Bizanţ a fost diversă. Din momentul în care primul musulman a trecut graniţele creştinătăţii, a fost instaurat un dialog între două popoare şi două religii care îşi revendică aceleaşi rădăcini biblice, fără a ieşi însă dintr-un spaţiu politic şi cultural specific. Din acel moment, cuvântul „convertire“ a devenit o sursă de echivoc, mai puţin pentru contemporani şi mai mult pentru istorici. Una dintre cauzele acestei situaţii credem că ar fi faptul că islamul, la originile sale, nu era decât o mişcare religioasă separată de aparatul politic, în timp ce creştinii cunoscuseră un lung trecut imperial.

Published
2005-07-26
How to Cite
Băbuş, E. (2005). Creştinism şi islam. Iniţiative bizantine şi latine în Evul Mediu. Teologie și Educație La "Dunărea De Jos", 4, 256-276. Retrieved from https://www.gup.ugal.ro/ugaljournals/index.php/teologie/article/view/4662
Section
Articles

Most read articles by the same author(s)

Obs.: This plugin requires at least one statistics/report plugin to be enabled. If your statistics plugins provide more than one metric then please also select a main metric on the admin's site settings page and/or on the journal manager's settings pages.