Libertatea absolută a lui Dumnezeu, model al libertăţii creştine şi participarea libertăţii noastre la libertatea lui Dumnezeu

  • Liviu Rotaru Dunarea de Jos University of Galati

Abstract

Sfântul Maxim Mărturisitorul afirmă că Dumnezeu este izvor desăvârşit al libertăţii în care cele trei Persoane ale Sfintei Treimi se unesc, nu pentru a se confunda, ci pentru a se cuprinde una în alta. Fiecare persoană divină se înfăţişează arătându-le pe celelalte în eterna mişcare a iubirii trinitare care devine echivalentul libertăţii. Între persoanele Sfintei Treimi există o libertate deplină, sensul fiecăreia fiind comuninea.
Lumea are imprimată această pecete a libertăţii care trebuie să aibă acelaşi sens şi anume, unirea liberă cu Dumnezeu. Libertatea divină este un permanent model pentru libertatea lumii. Nu numai fiinţa lumii se raportează la libertate, ci chiar fiinţa lui Dumnezeu este plină de duhul libertăţii. Astfel, când spunem că Dumnezeu „este“, nu-i limităm libertatea personală. „Fiinţa Lui“ nu este un dat ontologic sau doar o simplă realitate pentru Dumnezeu, ci raportăm fiinţa lui Dumnezeu la libertatea Sa personală.

Published
2002-08-23
How to Cite
Rotaru, L. (2002). Libertatea absolută a lui Dumnezeu, model al libertăţii creştine şi participarea libertăţii noastre la libertatea lui Dumnezeu. Teologie și Educație La "Dunărea De Jos", 1, 90-98. Retrieved from https://www.gup.ugal.ro/ugaljournals/index.php/teologie/article/view/4773
Section
Articles

Most read articles by the same author(s)

Obs.: This plugin requires at least one statistics/report plugin to be enabled. If your statistics plugins provide more than one metric then please also select a main metric on the admin's site settings page and/or on the journal manager's settings pages.