Christian Churches Buit During the Age of the Holy Emperor Constantine and Empress Helen

  • Nicușor Tucă “Ovidius“ University of Constanta
Keywords: Constantin cel Mare, Elena, Biserica, întemeiere, libertate, creștinătate

Abstract

Constantin cel Mare a fost primul împărat roman care s-a convertit la religia creștină. În timpul domniei sale îndelungate, de peste 30 de ani (306-337), s-a dovedit a fi un om cu o voință impresionantă, un împărat înțelept, un strateg care a adus cel mai mare serviciu Bisericii Creștine – deoarece i-a oferit un statut legal, după o vreme lungă de frământări, cauzate de prigonirile împăraților romani – începând cu Nero și până la Dioclețian. Constantin și mama sa, Elena, au întemeiat un numãr mare de biserici în tot imperiul. De aceea, posteritatea cre.tină îi slăvește, îi venerează și îi tratează ca pe „egalii apostolilor lui Iisus Hristos“. Constantin însuți a fost îngropat într-o biserică construită de el, „Sfinții Apostoli“, din Constantinopol, servind ca exemplu din acest punct de vedere, pentru întreaga creștinătate și, de asemenea, pentru conducătorii romani, care, mai târziu, vor imita exemplul dat de marele împărat Constantin.

Author Biography

Nicușor Tucă, “Ovidius“ University of Constanta

Pr. lect. dr. Nicuşor Tucă, Facultatea de Teologie, Universitatea „Ovidius“ din Constanţa

Published
2014-07-21
How to Cite
Tucă, N. (2014). Christian Churches Buit During the Age of the Holy Emperor Constantine and Empress Helen. Teologie și Educație La "Dunărea De Jos", 12, 259-276. Retrieved from https://www.gup.ugal.ro/ugaljournals/index.php/teologie/article/view/4374
Section
2013 – Anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena

Most read articles by the same author(s)

Obs.: This plugin requires at least one statistics/report plugin to be enabled. If your statistics plugins provide more than one metric then please also select a main metric on the admin's site settings page and/or on the journal manager's settings pages.