Religie si nationalism. Ideologia Bisericii Ortodoxe Romane sub regimul comunist

  • George Enache “Dunarea de Jos“ University of Galati
Keywords: religie, nationalism, ideologie

Abstract

„I’ll join with black despair against my soul/And to myself became an enemy”. Mi-au părut foarte potrivite versurile lui Shakespeare, folosite de altfel si de Cioran ca motto pentru cartea sa Précis de décomposition, pentru a prefata consideratiile pe care doresc să le fac asupra cărtii lui Olivier Gillet, Religie si nationalism. Ideologia Bisericii Ortodoxe Române sub regimul comunist. Să-mi explic optiunea. După 1990, pe bună dreptate, perioada comunistă a fost considerată o epocă de minciună, care a deformat spiritul uman. Idei false au fost lansate din abundentă care, prin propagandă obsesivă, prin sistemul de educatie, au pătruns, vrând-nevrând, în constiintele oamenilor, falsificându-le. După disparitia factorului de putere perturbator a apărut un curent, firesc de altfel, de purificare spirituală, de revenire la matca culturii europene. În anumite cercuri culturale acest demers a fost văzut întrun mod similar gândirii soteriologice de tip gnostic, în sensul că răul este atât de bine înrădăcinat în mintile oamenilor, că numai o coborâre mântuitoare a zeului, cu un impact deosebit, ar mai putea salva pe români.

Published
2002-11-24
How to Cite
Enache, G. (2002). Religie si nationalism. Ideologia Bisericii Ortodoxe Romane sub regimul comunist. The Annals of "Dunarea De Jos" University of Galati. Fascicle XIX, History, 1, 1-18. Retrieved from https://www.gup.ugal.ro/ugaljournals/index.php/history/article/view/980
Section
RECENZII

Most read articles by the same author(s)

Obs.: This plugin requires at least one statistics/report plugin to be enabled. If your statistics plugins provide more than one metric then please also select a main metric on the admin's site settings page and/or on the journal manager's settings pages.