Cult şi cultură în limba română în secolele XV-XVII

  • Cristian Gagu

Abstract

Pentru istoria culturii române, secolele XV-XVII reprezintă perioada în care s-au pus bazele limbii române, un rol fundamental în acest proces avându-l traducerea în limba română a literaturii religioase bisericeşti. Din cauza faptului că în Ungrovlahia şi în Moldova, atât în Biserică, cât şi în cancelariile domneşti, limba oficială era slavona, socotită alături de greacă şi latină drept limbă sacră, de aici decurgând o oarecare reticenţă a Bisericii în a încuraja înlocuirea slavonei cu limba română în cult, acest proces a fost unul deosebit de lent şi de greoi.

Veröffentlicht
2008-07-20
Zitationsvorschlag
Gagu, C. (2008). Cult şi cultură în limba română în secolele XV-XVII. Teologie și Educație La "Dunărea De Jos", 7, 198-214. Abgerufen von https://www.gup.ugal.ro/ugaljournals/index.php/teologie/article/view/4595
Rubrik
Articles

Am häufigsten gelesenen Artikel dieser/dieses Autor/in

Bitte beachten Sie: Dieses Plugin erfordert, dass mindestens ein Statistik/Berichts-Plugin aktiviert ist. Wenn Ihr Statistik-Plugin mehr als eine Metrik unterstütztzt, wählen Sie bitte eine Hauptmetrik auf den Seiten des/der Adminsitrator/in oder Zeitschriftenverwalter/in aus.