Posibilitatea interpretării fenomenologice a experienţei religioase

  • Ion Cordoneanu

Abstract

Arătam, în altă parte, că cea mai importantă învăţătură a interpretării date de Heidegger criticismului kantian este aceea că „fenomenele sunt existentul însuşi“ şi că filosofia lui Kant încearcă să întemeieze mai bine lumea reală, aşa cum se înfăţişează ea pentru noi. Această limitare atât a cunoaşterii, cât şi a fiinţei la fenomene nu ar trebui să aibă consecinţe sceptice în ceea ce priveşte posibilităţile de cunoaştere ale raţiunii. Kant arată că scepticismul a avut drept origine lipsa de supraveghere pe care trebuia să o exercite raţiunea în metafi zică. În obiectivul pe care îl are critica, acela de a supraveghea graniţele raţiunii a cărei folosire este limitată doar la experienţa posibilă, Kant nu vede o scădere a demnităţii conştiinţei.

Published
2004-07-26
How to Cite
Cordoneanu, I. (2004). Posibilitatea interpretării fenomenologice a experienţei religioase. Teologie și Educație La "Dunărea De Jos", 3, 332-337. Retrieved from https://www.gup.ugal.ro/ugaljournals/index.php/teologie/article/view/4695
Section
Articles

Most read articles by the same author(s)

Obs.: This plugin requires at least one statistics/report plugin to be enabled. If your statistics plugins provide more than one metric then please also select a main metric on the admin's site settings page and/or on the journal manager's settings pages.